top of page
כשלמחשבים היתה נשמה.... אודות המוזיאון לתולדות המחשב האישי בישראל
בשנת 1978 , עוד בהיותי בכיתה א' – קנו לי הוריי במתנה אטארי – קונסולת משחק צבעונית ובה קלטת "קומבט". במשחק הזה שתפס את הטלוויזיה שלנו בסלון רוב שעות היום, שיחקו כל ילדי השכונה וגם הדודים שהגיעו במיוחד מחולון כדי לחזות בפלא המסעיר.
בשנת 1983 קיבלתי את המחשב הראשון שלי: "מאג 2000" - תואם
אפל ][ (כי למי היה אז בכלל כסף לרכוש מחשב מקורי ?). המחשב ידע
להתחבר לטייפ קסטות (אז עוד לא קראו להן קלטות) ולטלויזיה
שבסלון ואני טרחתי וישבתי ימים ולילות וכתבתי שורות קוד בשפת
בייסיק מחוברות מחשבים כמו "אנשים ומחשבים", "Compute" ועוד.
אני עוד זוכר את ימי ביה"ס היסודי הולך עם חברים למרכז המסחרי
שבקריית ביאליק, שם היתה החנות הכי גדולה באיזור למחשבים, בה
היינו יושבים שעות ומלטפים את המקלדות של הדראגון, הספקטרום,
הקומודור ועוד מחשבים וציוד היקפי "מתוחכם" וחוזרים הביתה לנסות את מה שלמדנו על המחשב בבית והיינו בשמיים. לאחר מספר שנים קיבלתי את מחשב ה-PC הראשון שלי.
צאתם של תואמי ה-PC לשוק, גרמה לגדיעה של רוב יצרני המחשבים המתחרים. אלה ניסו בשארית כוחותיהם להתחרות במחשבי ה-PC, אך ללא הצלחה. אחת אחר השניה החברות נרכשו, נסגרו, פשטו רגל, או עברו לתחומים אחרים.
שנים מספר לאחר מכן, בשנת 1994 קיבלתי מחשב "גרוטאה" מדגם IBM PS2/30 שהנו די נדיר מתוך סידרת מחשבים שהוצגה בסוף שנות השמונים במטרה לנסות להחזיר ל-IBM את שוק המחשבים האישיים שנתפס ע"י תואמי הפיסי.
סידרת מחשבים זו הייתה אמנם חדשנית, אך גם יקרה ומסורבלת ולא זכתה לאהדת השוק. מבחינתי זו היתה תחילתה של ידידות מופלאה. אז גם בשלה בקרבי ההחלטה לחפש עתיקות נוספות, בהמשך הבנתי שכדי למצוא את העתיקות הללו, יהיה עלי לבקר במרתפים חשוכים ולזחול בבוידעמים של אנשים זרים במטרה להציל את פיסות ההיסטוריה שכמעט ונכחדו מן העולם.
כשהיו בידי כבר עשרים פריטים, החלטתי שעליי להציג אותם במקום ראוי ומכובד ופניתי למספר מוזיאונים וארגונים בישראל, אך אלה, לצערי, לא הביעו עניין רב בנושא. באותו הרגע שנואשתי מלחפש אכסניה, גמלה החלטה בליבי: אני אקים בעצמי את התצוגה שראיתי בחלומי (ובכמה מוזיאונים בעולם) ואאפשר לכל מי שמעוניין לצפות ולהתרשם מן ההיסטוריה של המחשבים האישיים בישראל.
הדרך עדיין סלולה רק בחלקה, אך בתצוגה הקיימת תוכלו לצפות במחשבים משנות השבעים, השמונים והתשעים שיזכירו לכם כי אי-אז – עוד לפני ימי הפיסי, האינטרנט והפייסבוק, היה עולם מרתק בו השתתפו עשרות רבות של יצרנים ולכל מחשב הייתה נשמה משלו; הותיקים אולי אף יזכרו בנשכחות של התמודדות החובבים עם קרביהם של המחשבים של פעם. אלה, שעקב פשטותם היחסית יכולת לשתול בתוכם מיני אביזרי-עזר שונים ומשונים, אם לחבר אליהם את קו הטלפון הביתי ואם להתקין כרטיס העתקה שיאפשר פריצת תוכנות בעלות הגנות מתוחכמות ולהתחבר לשירות BBS.
bottom of page